Paritus eli toisten seksityöllä ansaitseminen on joiltain osin laitonta useimmissa maailman valtioissa [8] mutta bordellit ovat laillisia muun muassa Saksassa , Alankomaissa , Kreikassa , osassa Espanjaa , Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Paritus on kiellettyä kaikissa Euroopan maissa [9].

Seksinosto on rangaistavaa muutamassa valtiossa: Ruotsi kielsi seksin oston vuonna Iso-Britannia kielsi seksin ostamisen parittajan avulla työskentelevältä myyjältä tai ihmiskaupan kohteena olevalta vuonna Suomessa seksin myyminen on sallittua, mutta paritus ja seksin osto paritettavilta henkilöiltä tai ihmiskaupan uhreilta on vuodesta ollut kiellettyä.

Tuomari Susan Himel kumosi Kanadan bordellit ja parittajat kieltävän lain vuonna Haasteen olivat tehneet seksinmyyjät, joista yksi kertoi, miten kieltolain vuoksi hän on joutunut työskentelemään kadulla ja siksi hänet on hakattu ja raiskattu.

Norjassa seksin myynti lisääntyi ostokiellon jälkeen. Tutkija Anna Kontulan mukaan osuuskunta bordellien salliminen parantaisi seksityöntekijöiden työturvallisuutta, kun taas seksinostokielto saattaisi heikentää seksinmyyjien itsemääräämisoikeutta ja lisätä paritusrikollisuutta, mihin Ruotsinkin kokemukset viittaavat.

Seksinmyyjiä auttavan Pro-tukipisteen mukaan ostokielto voisi siirtää toiminnon pimentoon, jolloin etenkin parittajien armoilla olevat seksityöntekijät kärsisivät. Yleisestikin Pohjoismaisten järjestöjen mukaan seksinostokielto vahingoittaisi erityisesti heikoimmassa asemassa olevia seksityöntekijöitä.

Kansainvälistä seksikauppaa tutkinut sukupuolentutkimuksen professori Marjut Jyrkinen kieltäisi seksin myymisen kokonaan, koska sen pitäminen rikoksena osoittaisi, että toiminta ei ole yhteiskunnallisesti hyväksyttävää. Hän katsoo myös, että kriminalisointi itsessään ole riittävä syy seksin myyntiin liittyvien ihmisoikeusloukkauksien kitkemiseksi.

Hänen mukaansa seksityöntekijöiden aseman parantaminen edellyttäisi muutoksia maahanmuuttopolitiikkaan , työlainsäädäntöön ja sosiaalipolitiikkaan eli rakenteisiin , jotka asettavat ihmiset eriarvoisiin lokeroihin.

AIDS-komission jäsen, entinen korkeimman oikeuden tuomari Michael Kirby sekä tutkija Michael Wong kirjoittavat, että Australia on hyvä esimerkki sallivampien lakien hyödyistä. Antropologi Laura Agustínin mukaan thaimaalaisten seksityöntekijöiden mielestä ihmiskaupan vastaiset toimet ovat heidän suuri ongelmansa. Hänen mukaansa ihmiskaupan vastustamisen nimissä "autetaan" ihmisiä, jotka eivät sitä haluaisi tai jotka jopa kokevat "auttamisen" tuhoavan heidän elämänsä.

Seksin myynnin kaltaista käyttäytymistä on havaittu myös joillakin eläinlajeilla, kuten simpansseilla [33] ja jääpingviineillä. Seksin myynti on laillista, mutta paritus on laitonta. Seksin myynti tai ostaminen on kielletty.

Seksin myynti laillista ja säänneltyä, bordellinpito laillista ja säänneltyä. Seksin myynti laillista ja säänneltyä, bordellinpito laitonta. Seksin myynti laillista mutta sääntelemätöntä, bordellinpito laitonta. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1. Voit tutustua tietosuojalausekkeeseen tästä.

Malesian viranomaiset aikovat kieltää musliminaisten ryhmän julkaiseman kirjan seksistä. Tottelevaisten vaimojen kerhoksi itseään nimittämä ryhmä on kirjoittanut kirjan islamilaisesta seksistä. Ryhmä ajaa vaimojen alamaisuutta aviomiehilleen. Hotelliketju Omenahotelli yrittää suitsia ilmitullutta seksikauppaa vahvistamalla valvontaa. Prostituutiotapauksia on tullut ilmi Tampereella, Vaasassa ja Seinäjoella. Omenahotelleissa on paljastunut uusi seksikauppaan liittyvä tapaus.

Tampereella paljastui äskettäin, että ryhmä nigerialaisia prostituoituja oli myynyt seksiä Omenahotellissa. Asiasta kertoi ensin Aamulehti. Seksikauppaa on käyty kevättalvella myös Vaasassa, kertoo ylikomisario Per-Anders Lindell Pohjanmaan poliisilaitokselta. Prostituutio on keskittynyt Omenahotelleihin ainakin Tampereella, kirjoittaa Aamulehti. Lehden mukaan Omenahotellin johto ja Helsingin poliisi tekevät yhteistyötä prostituution kitkemiseksi.

Kaksi helsinkiläisravintolaa on menettänyt jatkoaikalupansa seksipalveluiden myynnin vuoksi. Aluehallintovirasto perui luvat poliisin esityksestä. Suomen arvioidaan olevan vuosittain satojen ihmiskaupan uhrien kauttakulku- ja kohdemaa. Myös suomalaisia on joutunut ihmiskaupan uhreiksi. Euroopan ihmiskaupan vastaista päivää vietetään tiistaina.

Kansainvälisen valuuttarahaston entinen pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn on yhdistetty ranskalaisessa Lillen kaupungissa paljastuneeseen seksiskandaaliin. Strauss-Kahn kiistää jyrkästi yhteytensä kansainväliseen paritusrenkaaseen. Espanjan poliisi on paljastanut kiinalaisen rikollisliigan, joka salakuljetti huumeita ja pyöritti lukuisia bordelleja. Barcelonassa toimi lähes 40 bordellia, joissa naiset pakotettiin harrastamaan suojaamatonta seksiä.

Yhdellä naisella saattoi pahimmillaan olla tunnin aikana kahdeksan asiakasta. Aiemmin Suomen historiasta kirjoittanut Jari Tervo yllättää Layla -romaanillaan. Hän yhdistää kahden näennäisesti eri maailmoista olevan hyväksikäytetyn naisen tarinan, kurdityttö Laylan ja suomalaisen Helenan. Helsingin poliisin katuprostituutioon liittyvä tehovalvonta on tuonut rangaistusvaatimuksia.

Helsingin poliisista kerrotaan, että viikonlopun kestäneessä ratsiassa rangaistusvaatimuksia kirjattiin yhteensä kuusi kappaletta sekä seksin ostajille että myyjille. Sex trade activists meeting in Helsinki have condemned talk about restricting or illegalising the sex trade in Finland. Helsinkiin kokoontuneet pohjoismaiset seksityöläiset arvostelevat, että seksin ostokiellon kärsijöiksi joutuisivat heikoimmilla olevat prostituoidut. Sisäministeri Päivi Räsänen väläytti hiljattain Suomeen Ruotsin tapaista seksin oston täyskieltoa.

Australian viranomaiset eivät aio nostaa syytettä ammattiliiton luottokorttia prostituoitujen palveluiden ostamiseen käyttänyttä poliitikkoa vastaan. Nykyisin kansanedustajana toimivan Craig Thomsonin on epäilty ostaneen terveysalan ammattiliiton johdossa ollessaan seksipalveluja työkuluihin tarkoitetulla luottokortilla. Poliisin tehovalvontaviikko on paljastanut nelisenkymmentä luvattomasti Suomessa oleskelevaa tai työskentelevää ulkomaalaista. Poliisi tarkasti viime kuun puolivälissä muun muassa ulkomaisten marjanpoimijoiden sekä puutarha- ja maataloustyöntekijöiden maassa oleskelun edellytyksiä.

Italian poliisi on pidättänyt liikemiehen ja tämän vaimon syytettyinä maan pääministerin Silvio Berlusconin kiristämisestä. Liikemies vaati Berlusconilta lahjuksia vastineeksi poliisille annetusta väärästä todistuksesta tämän bungabunga-juhlista.

Erotiikka chat onko prostituutio laillista suomessa -

Tässä kannattaa nyt minusta muistaa myös se että vapaaehtoisuuden, ihmiskaupan ja pakottavien olosuhteiden raja on aika usein aika huojuva, kuten jo edellä totesin. On ehkä mahdollista, että juuri sinun miehesi ei olisi pettänyt maksullisten kanssa, jos se olisi laitonta, mutta vaikka näin olisi, hän on pisara meressä. Useimmissa länsimaissa selvennä järjestäytymätön seksikauppa on laillista. Jos tämä tarkoitta että ongelma on marginaalinen mutta ei niin marginaalinen kuin noista tuomioista voi päätellä, olen täsmälleen samaa mieltä. Harmi, en ehdi nyt pidemmin kirjoittaa. Mut vaikee nähä sellasta maailmaa toteutumassa lähitulevaisuudessa tän hetkisen kaltasilla ihmisillä kansotettuna. Sex trade activists oppose illegalising prostitution Jos kaikki olis avointa eikä laki pakottais prostituoituja pysymään piilossa, turvallisuusongelmia tuskin olis läheskään nykyisessä määrin. Yksi prostituuttityypi harrastaa ammattiaan satunnaisesti. Täällä tuo parittamislaki monelle näköjään outo käsite, parittaminen on toisen prostituutiosta hyötyminen eli esim. Ennemminkin ajattelin juuri tällaista v miestä, töissä käyvää, perheenisää jne, mutta jolla avioseksi loppui lasten syntymään, kuten kuulemma voi joskus käydä. Prostituoiduilla on valtava vaara joutua raiskatuiksi, pahoinpidellyiksi ja tapetuiksi. Käytännössä useimmat kälysimmistä miehistä tuskin käy maksullisissa. Jos ei ohjais, niin kukaan ei tekis ikäviä duuneja ja tietyistä asioista vallitsis hirvee pula.

Moderaattori on muokannut tätä viestiä Sinuiksi-chat transihmisille ja sukupuoltaan pohtiville ma Osallistuaksesi keskusteluun rekisteröidy palveluun ja hae kirjoitusoikeutta. Mutta jossain vaiheessa on tehtävä oman elämänsä takia päätös, siedättekö tilannetta ja hyväksytte asian, jos toinen ei muutu vai otatteko elämän omiin käsiinne ja teette sen mukaiset ratkaisut.

Onko asia teille jotenkin helpompi, jos on kysymys seksiaddiktiosta ja pystytte lokeroimaan asian kategoriaan "sairaus".

Ihan yhtälailla se sattuu. Jos henkilö, joka tätä tekee ei halua muuttua, niin ei se kumppanikaan sitä pysty tekemään. Lisäksi, jos jäätte odottamaan prostituution kriminalisointia, niin sori siskot, mutta me kaikki laulellaan jo muissa kuoroissa silloin.

Ja vaikka niin tapahtuisikin, niin tuota maailman vanhinta ammattia ei sillä pois saada. Lisäksi niin kuin aikaisemmin on todettu, se ei estä pettämistä, kun on niitä ihmisiä, joita ei haittaa, onko toinen varattu vai ei. Kyllä ne avaimet on ihan pettäjän käsissä. Kirjoitin tänne tukinettiin, koska halusin saada vertaistukea saman kohtalon kokeneilta ja varoittaa muita naisia. Siirry ryhmään Puhetta Poroelämää Parisuhde, koti ja perhe Nuorten foorumi Muisti ja muistisairaudet Moniääniset Liveryhmäkeskustelut Kaveria ei edelleenkään jätetä Erosta Elossa – erokeskustelua miehille Elämää maaseudulla Aikuisen elämää.

Tänään on perjantai Onnea Paula, Liina, Pauliina Lähetä kortti. Käyttäjätunnus Salasana   Unohtuiko salasana? Transihmisten ja sukupuoltaan pohtivien keskustelu. Elämänkatsomuksellinen ja hengellinen keskustelu. Pitäisikö seksin ostaminen kieltää?

Pitäisikö bordellit laillistaa Suomessa? Keskustele prostituutioon liittyvästä lainsäädännöstä. Onko täällä muita jotka harrastaa seuralaisena oloa? Olis kiva keskustella ja vaihtaa kuulumisia vaikka whatsapp ryhmässä. Jos innostaa ajatus niin voin postaa minun sp.

Osoitteen niin tehdään ryhmä ja vaihdetaan numerot. Kuinka miehet on niin tyhmiä että panevat huoria ilman kumia. Mietinpähän vain, koska olen itse saanut kahdesti omalta mieheltäni taudin. Minä tyhmä vielä annoin hänelle luvan tähän muualla vierailuun. Nykyinen exä, toivottavasti hän kuolee aidsiin. Yli vuotiaat voivat tarkastella palstan sisältöä ja osallistua keskusteluun omalla vastuullaan. Etsi Toggle navigation Valikko. Keskustelu24 Seksi Onko prostituutio väärin? Onko Maria S lopettanu vai?

Ehkä vähemmälle huomiolle on jäänyt, että mikäli seksin myyminen ymmärretään työnä saadaan myös välineitä kritisoida seksin kaupallistumista osana muuta tavaramuotoistumiseen liiittyvää kritiikkiä. Tavaramuotoistumisella tarkoitetaan ilmiötä, jossa esineen tai ihmisen arvo ei määräydy tämän ominaisuuksien perusteella käyttöarvo vaan suhteessa markkinoihin eli vaihtoarvona. Sen sijaan, että esimerkiksi naisruumiilla olisi arvoa vaikkapa mielihyvän tuottajana naiselle itselleen, sillä onkin arvoa koska joku on valmis maksamaan siitä tai sen tekemästä työstä.

Kapitalismin luonteeseen kuuluu, että ostamisen ja myymisen — tavaramuotoistumisen —  logiikka, ulottuu yhä syvemmälle yhteiskuntaan ja vääristää sekä ihmisen käsitystä itsestään että ihmisten välisiä suhteita.

Alamme suhtautua toisiin ihmisiin laskelmoiden, pidämme toisia välineinä ja mittaamme sosiaalisten suhteiden hyötyjä. Seksityössä tämänkaltaista vääristymistä ei voi välttää, ja tällä perusteella kapitalismikriittinen näkökulma sisältää jo itsessään seksityön ja seksin kaupallistumisen kritiikin.

Tämä ei tarkoita, että prostituutio ilmiönä olisi syynä kaikkeen pahuuteen maailmassa. Sen sijaan tämän kritiikin pohjalta voidaan ajatella, että parhaassa mahdollisessa maailmassa seksuaalisuus tai seksi ei ole työtä tai kaupankäyntiä. Palkkatyö on myös sillä tavoin kummallista, että ihminen myy jotakin — työvoimaa — jota hän ei kuitenkaan voi millään tavoin erottaa itsestään minun on pakko mennä töihin itse, en voi ainoastaan lähettää työvoimaani työnantajan käytettäväksi.

Tämän takia erottelu seksin myymisen ja itsen myymisen välillä on hankalaa: Sen sijaan että kiistellään siitä onko seksin myyminen yhtä kuin palvelujen myyminen, voitaisiin siis keskustella myös siitä, kuinka työntekijän minuus on aina jollakin tavalla osa työntekoa, ja erityisesti silloin kun myytävänä ja ostettavana on jotakin niin syvästi ruumiillista kuin seksi.

Mikäli ajatellaan, että seksityö on työtä siinä missä muukin, ajatellaanko myös että seksin ostaminen on ostamista samalla tavalla kuin minkä tahansa muunkin hyödykkeen tai palvelun ostaminen? Ja mikäli seksin ostaminen ei ole sama kuin hiustenleikkuun tai pumpulipuikkojen ostaminen, missä on ero?

Feministinen kritiikki onkin kohdistunut myös siihen, että seksityö asettaa seksin myyjän alempaan asemaan ostajan toiveiden toteuttajana. Näin on ainakin tilanteissa, joissa nainen on päätynyt seksityöhön kokonaan tai osittain vastoin omaa tahtoaan joko ihmiskaupan uhrina tai taloudellisen pakon edessä. Yhtenä ongelmana seksityössä onkin juuri näiden alisteisten tilanteiden erottaminen — milloin voi puhua yksilön valinnasta?

Entä missä määrin seksin ostaja käyttää tietoisesti tai tiedostamattaan myyjän alisteista asemaa hyväkseen? Nykylainsäädäntö siirtää nämä kysymykset ostajan vastuulle, jolloin ostajan tehtäväksi jää määritellä myykö henkilö seksipalveluita omasta tahdostaan vai pakotettuna. Tulisiko puhua myös seksin ostajan vastuusta ja ostopäätösten puitteista ja perusteluista? Seksin ostaminen on sukupuolittunutta, sillä kuten jo edellä todettiin suurin osa ostajista on miehiä.

Samalla seksin ostaminen on — esimerkiksi Suomessa — myös osa tiettyä miehistä kulttuuria, jota enemmän tai vähemmän myös salaillaan naisilta. Olisikin ehkä syytä pohtia, miksi ilmiöstä vaietaan ja millaisiin erilaisiin asemiin vaikeneminen asettaa ostajat ja myyjät — ja toisaalta naiset ja miehet. Vaikenemisesta ja leimaamisesta kertoo myös se, että seksiä myyvää henkilöä — ja erityisesti seksiä myyvää naista — tarkoittavia alentavia sanoja on useita ja ne ovat kaikille tuttuja, mutta seksin ostajista moisia halventavia nimityksiä ei juuri ole.

Seksityö siis linkittyy vääjäämättä myös kulttuurisiin kysymyksiin jotka koskettavat meitä kaikkia. Kaiken kaikkiaan prostituutio ilmiönä, seksin myyminen työnä ja seksin ostaminen toimintana ovat kysymyksiä, joiden kohdalla on nähdäksemme mahdotonta löytää yksiselitteisiä tai helppoja ratkaisuja.

Juuri siksi on tarpeen luoda tilaa moninaisemmalle keskustelulle, jossa eri äänet tulisivat kuulluiksi. Millainen käsitys seksistä vaaditaan, jotta ostaminen ylipäätään näyttäytyy eettisesti perusteltuna vaihtoehtona?

Onko seksin ostajalla mahdollisuuksia vaikuttaa seksityöhön liittyvään väkivallan uhkaan? Mielenkiintonen aihe ja vastaan ajan kanssa kun kerkeen. Sitä ennen yks kysymys. Miten tää artikkeli http: Väitätte, et oletukselle miesten suuremmasta seksuaalisesta halusta ei oo pitäviä tutkimuksellisia perusteita.

Evidenssinä esitätte artikkelin, jossa London school of economicsin tutkija Hakim nimenomaan esittää, että miesten suuremmista haluista olis tutkimuksellista näyttöä. Selvästi Hakimia kohtaan vihamielisellä toimittajalla toki on aiheesta eri näkemys, mut miten ihmeessä se tolla lehtiartikkelilla olis kumonnu Hakimin tutkimukset ja siis näyttäny toteen ton teiän esittämän väitteen?

Artikkeli oli siis sinänsä ihan mielenkiintoinen, mut se ei vaan mitenkään tukenu väitettä, jonka mukaan miesten suuremmista haluista ei olis tutkimuksellista näyttöä. Oli totuus sitten mikä tahansa. Lyhyesti sanottuna kyse on siitä että tutkimuksissa ei pystytä osoittamaan eroa biologian ja kulttuurin välillä koska sen osoittaminen alun alkaenkin seksuaalisuuden suhteen on melkoisen mahdotonta.

Olisin kumminkin sitä mieltä että ei keskustella tästä aiheesta enempää tämän blogauksen yhteydessä, koska paljon muutakin keskusteltavaa on ja koska keskustelu miesten suuremmasta seksuaalisesta halusta on sen laatuinen että luvassa on varmasti loputonta vääntöä. Koitan vielä tsekata löydänkö pikaisesti jotain relevantteja tutkimuksia tähän, mutta keskitytään sillä välin muihin juttuihin.

Väite jota kritisoit ei liity siihen, ovatko syyt biologiset vai kulttuurilliset. Eroille löytyy todella paljon tutkimustietoa, tässä kohta kirjasta Naisten seksuaalinen valta: Jos ihmisen seksuaalisuudesta voidaan ylipäätään tietää jotain, se on se tosiasia, että miehet haluavat enemmän seksiä kuin naiset. Se implikoi alhaista markkina-arvoa miehelle, koska hän ei olisi muuten saanut varmuudella seksiä.

Seksityö on määritelmällisesi työ. Jos haluaa osoittaa muuta, se on osoitettava itse argumentoimalla jotenkin. Toki seksityö eroaa muista töistä, koska kaikki työt eroavat muista töistä joillakin kriteereillä muuten näitä töitä pidettäisiin samoina. Laillistamalla bordellit saataisiin enemmän valvontaa ja legitimisointia seksityölle.

Silloin seksityöläiset varmaankin uskaltaisivat myös hakea apua helpommin kohtaamiinsa ongelmiin. Lisäksi ostajan asemaa tulee parantaa. On oikeusvaltion perusperiaatteiden vastaista, että ostajan pitäisi maagisesti tietää ostaako palvelunsa seksikaupan uhrilta vai legitiimiltä myyjältä.

Lisäksi siihen kuinka paljon haluaa seksiä vaikuttaa sukupuolen lisäksi moni muukin asia, esimerkiksi ikä ja terveys. Mutta jotta jankkaukselta vältyttäisiin niin pidä sinä Panu oma näkemyksesi ja minä pidän omani jotta päästään keskustelussa eteenpäin.

Kirjoituksen pointti ei ollut miesten ja naisten seksihaluerot vaan prostituutio. Siksi olisi mukava pysytellä aiheessa eikä jauhaa miesten seksihaluista. Ja Katariina totesi, ettei eroa kulttuurin ja biologian välillä pysty selvittämään ei siis, että joko kulttuuri tai biologia olisi erojen selittäjä tai ettei toinen olisi.

Ja viimeiseen esittämääsi asiaan. Olet siis juuri samalla kannalla kuin osa feministeistä, jotka suhtautuvat seksityöhön positiivisesti. Tästä juuri keskustelimme tekstissäkin — siis siitä, kuinka kahden puolesta ja vastaan mielipiteen välillä on iso kuilu. Tässä eräs asiaa laajasti käsitellevä kokooma-artikkeli, joka käsittelee asiaa laajasti lopussa pohdintaa myös kulttuurin vaikutuksesta:.

The sex drive refers to the strength of sexual motivation. Across many different studies and measures, men have been shown to have more frequent and more intense sexual desires than women, as reflected in spontaneous thoughts about sex, frequency and variety of sexual fantasies, desired frequency of intercourse, desired number of partners, masturbation, liking for various sexual practices, willingness to forego sex, initiating versus refusing sex, making sacrifices for sex, and other measures.

No contrary findings indicating stronger sexual motivation among women were found. Hence we conclude that the male sex drive is stronger than the female sex drive. The gender difference in sex drive should not be generalized to other constructs such as sexual or orgasmic capacity, enjoyment of sex, or extrinsically motivated sex. Joo, monta tutkimusta oli läpikäyty, mutta SILTI mikään noista tutkimuksista ei todista minkäänlaista biologista alkuperää seksihalujen määräytymisessä.

Ei niin, etteikö sellaista voisi olla, mutta ottaen huomioon naisten seksuaalisuuden rajoittamisen kautta aikojen, en kyllä menisi vetämään liian hurjia johtopäätöksiä tässä kysymyksessä.

Merkittävä prostituutioon liittyvä epäkohta on se, että heteromiehet eivät voi sitä harjoittaa samassa laajuudessa kuin naiset. Naisiahan ei seksin ostaminen kiinnosta kuin hyvin harvoin. Esimerkiksi opiskelijamiehet, joiden asema on muutenkin naisten asemaa huonompi kesätyö- ja vuokramarkkinoilla, eivät halutessaan pysty asemaansa parantamaan edes prostituutiolla jos ei suostu homosuhteisiin.

Tämä ei kuitenkaan ole yhteiskunnallinen epäkohta, koska ei naisia voi tietenkään voi pakottaa prostituoitujen asiakkaiksi, jos kerran ei huvita.

Ja se, että ei huvita, ei muuttune ihan kohta; naiset arvostavat seksissä usein sellaisia asioita, jotka eivät hevin toteudu ostetussa muodossa. Puhe seksiteollisuuden työhön liittyvästä häpeästä joutuu aika outoon valoon, kun tietää esimerkiksi miten julkisuus on kohdellut Rakel Liekkiä. Prostituution liittäminen kapitalismikritiikkiin onnistuu huonosti, kun ottaa huomioon, miten yleistä prostituutio oli ennen kapitalismia.

Esimerkiksi antiikin ajan prostituutiosta ja sen hämmästyttävästä yleisyydestä on kirjoitettu useita tutkimuksia. Tämä siis tarkoittaa, että kapitalismin logiikka ei ole kaupallistanut naista tai seksiä. Itse asiassa erässä kokeessa kapusiiniapinat opetettiin käyttämään rahaa. Ei kulunut kauan, kun urosapinat alkoivat ostaa seksiä naarailta.

No, toki uroot olivat aiemminkin ostaneet seksiä, mutta käyttäneet vaihdon välineenä ruokaa. Niinpä voi ajatella, että prostituution idea edeltää paitsi kapitalismia myös ihmiskuntaa.

Kyse ei siis ole siitä että prostituutio ilmiönä juontaisi kapitalismista, vaan että samoilla perusteilla joilla voidaan kritisoida myös kapitalismia voidaan kritisoida seksityötä nykyhetken ilmiönä. Itse liitän kapitalismiin esimerkiksi sen että oman itsen ja oman ruumiin käsittäminen tavarana jota voi ostaa ja myydä on muuttunut jossain määrin arkipäiväiseksi. Minäkin uskon — tai tiedän — että kapitalismin logiikka vaikuttaa ajatteluumme.

Kapitalismi siis luultavasti vähentää prostituutiota eikä lisää sitä, vaikka oman ruumiin myyminen vaikuttaisi luontevammalta kuin ennen en tiedä onko niin, mutta pidän sitä ihan hyvänä hypoteesina. Jos näin, syy lienee se, että kapitalismi lisää ihmisten mahdollisuuksia esimerkiksi kieltämällä orjuuden tai luomalla toimivat ja monipuoliset työmarkkinat. Vauraassa kapitalismissa prostituutio on lähes aina oma valinta eikä kovin moni nainen sitä valintaa tee.

Kapusiiniapinat taas kuuluvat mielestäni aivan keskeisesti pohdintaan prostituution alkuperästä ja — sanotaan vaikka — teoreettisesta luonteesta. Apinoillahan ei ole ihmisten kulttuuria ja silti niiden käyttäytyminen vastaa ihmisten käyttäytymistä sen suhteen kuka urokset seksiä ostaa ja keneltä naarailta.

Pidän todella epätodennäköisenä, että ihmisten käyttäytyminen olisi vain sattumalta samanlaista. Todennäköisempää on, että kyseessä on molemmilla lajeilla evoluution myötä kehittyneisiin preferensseihin perustuva rationaalinen valinta. Kapitalismin, tai pikemmin talousteoria nimittäin on keskeisiltä osin sama kuin evoluutioteoria. Edellä siis oletettiin, että evoluution mekanismit kulttuuristen lisäksi vaikuttavat myös ihmisissä, ei vain kapusiiniapinoissa.

Urosapinat eivät luultavimmin kuitenkaan porukalla myy toisille uroksille heikossa asemassa olevia naarasapinoita… Ihan vaan huomautuksena. Ymmärrän myönteisen kannan seksityöhön ja osittain allekirjoitankin sen, mutta prostituutioon usein liityvää rikollisuutta ihmiskauppa ja ihmisten yleensä naisten riistoa ja alistusta ei pidä unohtaa.

On tuskin ongelma, etteivät heteromiehet voi harjoittaa prostituutiota. Kuten kirjoitimme, ongelmana seksityössä on juuri myyjän alisteinen asema — siis joissain tapauksissa. Mutta kuten kirjoituksestamme käy ilmi, en ota tässä mitään täysin kielteistä kantaa prostituutioon. Sekä myönteisessä kannassa että kielteisessä on ongelmansa. Myönteinen ohittaa juuri tuon alisteisen aseman ja kielteinen taas sulkee pois seksityötä tekevien naisten toimijuuden.

Itse seikkailen jossain noiden kahden mielipiteen välimaastossa. Prostituutioon ei kai ainakaan Suomessa liity ihmiskauppaa kuin marginaalisesti. Jos nimittäin liittyisi, poliisi kai saisi näitä ihmiskauppiaita sentään edes joskus kiinni.

Pakottaminen on yleisempää ainakin päihderiippuvaisilla pariskunnilla, mutta eipä noitakaan tapauksia paljon ole julkisuudessa ollut no, ehkä se on niin tavanomaista, että ei ylitä uutiskynnystä. Vapaaehtoisiahan löytyy yllin kyllin varsinkin ulkomailta, kun taas pakottamalla ja varsinkin ihmisiä kauppaamalla ottaa todella suuren riskin jäädä kiinni ja saada jopa suhteellisen kovan rangaistuksen. Muutenhan argumentoinnissasi yllä ei ole mieltä.

En ymmärrä, mistä moinen ajatuskulku. On tietysti totta, että kyselyjen mukaan miehet kokevat kykenevänsä hallitsemaan elämäänsä selvästi huonommin kuin naiset, mutta ei ero nyt niin suuri ole, etteikö kuvitteellisia miesprostituoituja voisi pitää naisten tapaan vapaina toimijoina.

Niin tai näin, prostituutio on yksi keino nousta köyhyydestä tai selvitä kriittiseksi ajautuneesta taloudellisesta tilanteesta.

Miehillä ei tuota keinoa kerta kaikkiaan ole, ja siksi jotkut miehet esimerkiksi sortuvat tuollaisissa tilanteissa naisia useammin rikollisiin puuhiin — jäävät kiinni ja täyttävät vankilat.

Ihmiskauppaa on Suomessakin, sen näkyväksi tekeminen vain on vaikeaa. Joidenkin arvioiden mukaan ihmiskauppa on maailman kolmanneksi suurin bisnes heti huumeiden ja aseiden jälkeen, olisi hölmöä kuvitella että Suomi idän ja lännen välissä olisi jotenkin ihmiskauppavapaata aluetta.

Ihmiskaupan ja päihteiden lisäksi pakottavuuteen saattaa liittyä esimerkiksi mahdollinen huumeriippuvuus. Prostituutio saattaa olla joillekin keino nousta köyhyydestä, mutta arvelisin että useimmille se on enemmänkin keino selviytyä päivästä toiseen, tai jopa upota syvemmälle köyhyyteen. Riippuu paljon olosuhteista — taitaa olla niin, että mitä huonommat lähtökohdat sitä hankalampi on määritellä omaa työtänsä, toimia itsenäisesti ja tulla toimeen. Kyseessä on rikos, jonka pitäisi poikkeuksellisen suurella todennäköisyydellä tulla ilmi.

Ihmisiä pitäisi kuljetella rajojen yli vastoin tahtoaan ja pitää vankina vailla pakomahdollisuutta kuitenkin niin, että asiakkaat eivät sitä huomaisi. Onhan niitä tapauksia toki silloin tällöin, mutta ei seksityössä vaan ravintoloissa ja raksalla, joissa nämä raukat voidaan eristää. Kun yrittää kuvitella itsensä parittajaksi, saa langan päästä kiinni. Vaihtoehtonahan olisi hankkia töihin vapaaehtoisia, joita riittää yllin kyllin. Olisi siinäkin riskinsä mutta paljon, paljon pienemmät.

Poliisihan on silloin tällöin järjestänyt länsimaissa suuria ihmiskauppiasjahteja. Tulokset ovat olleet niin olemattomia, että ainoa mahdollinen selitys lienee, että ihmiskauppa on länsimaissa ja länsimaihin hyvin harvinaista. Guardian kertoo eräästä jahdista: Maissa, joissa korruptio rehottaa ja viranomaiset ovat itse mukana rikollisuudessa, ihmiskauppaa käydäänkin.

Sen yleisyydestä en kuitenkaan uskalla esittää arvailuja, koska puoliviralliset arviot tuntuvat olevan ideologisesti saastuneita ks. Itse en usko, että se sielläkään on kovin yleistä, koska vapaaehtoinen on, kuten yleisesti tiedetään, kaikin puolin parempi työntekijä kuin orja.

Mutta väliäkö sillä mitä minä uskon. Pitäisi kuulla kuulla puolueetonta asiantuntijaa. Ehkä yritän löytää sellaisen myöhemmin. Ihmiskauppa on yleistä ja sitä tapahtuu kaikissa Euroopan maissa. Suomessa ihmiskauppaa ei ole saatu näkyväksi, koska vasta viime vuosina on herätty siihen että Suomessakin sitä on, eikä viranomaisilla tai muilla tahoilla ole vielä valmiuksia tunnistaa ihmiskaupan uhreja.

Tarjoukset ovat houkuttelevia ja usein myös näennäisen luotettavia, ja työn tarjoaja järjestää matkan. VIeraaseen maahan pääsemisen jälkeen passit mikäli sellaisia on on helppo takavarikoida mikä asettaa uhrin hankalaan asemaan. Rikollisjärjestöillä on väkivaltakoneistonsa joilla hallita tilanteita, eikä asiakkaitakaan välttämättä kiinnosta onko prostituoitu vankina vai ei tai mikä hänen tilanteensa noin ylipäätään on.

Lueskelen tällä hetkellä VIktor Malavrekin kirjaa Natashat, jossa Malavrek kirjoittaa että Interpolin arvion mukaan naiskaupan uhri pystyy hankkimaan omistajalleen vuodessa dollaria -missä päin maailmaa tahansa, mikä viittaisi siihen että moisen kaupan organisoiminen on hyvinkin kannattavaa puuhaa.

Jos vielä lyhkäsesti tuosta eettisestä puolesta. Jos kaksi aikuista vapaaehtoisesti käy kauppaa, on tapana ajatella, että kauppa hyödyttä molempia. Muutenhan kauppaa ei synny, Tämä on liberaali lähtökohta, jota ei pidä sotkea teoreettisilla spekulaatioilla kaupan mahdollisilla muilla vaikutuksilla. Poliittisesti voidaan toki päättää, että kauppa ei olekaan pelkästään kahden välinen yksityisasia vaan sillä on niin merkittäviä negatiivisia ulkoisvaikutuksia, että kauppaa voidaan rajoittaa tai se voidaan kieltää.

Päätöstä tehdessä pitää punnita sitten vapautta toisessa ja ulkoisvaikutuksia toisessa vaakakupissa. Nykyinen Suomi punnitsee vapauden usein liian köykäiseksi. Moraalisia pohdintoja voi myös harrastaa, mutta silloin poliittisista päätöksistä tulee helposti mielivaltaisia ja sellaiset eivät saa hevin legitimiteettiä.

Uskon myös, että punnitseminen menee prostituution kohdalla hiukan eri lailla sukupuolen mukaan vaikka ei mitenkään kategorisesti. Minusta on selvää, että monet naiset eivät ymmärrä miesten seksuaalisuutta. Miesten suurin ongelma pariutumismarkkinoilla on keskimäärin flaksin harvinaisuus tai puuttuminen. Biologia ajaa miehen kuitenkin yrittämään ja epäonnistumaan kerta toisensa jälkeen. Tässä maailmassa prostituutio auttaa tiettyjä miehiä, vaikka sitten kuinka vajavaisesti, toteuttamaan seksuaalisuuttaan.

Ilman sitä seksuaalisesti onnettomien miesten määrä olisi vielä nykyistäkin suurempi. Tässä mielessä prostituutio on moraalinen instituutio. Mitenkään yllytyksenä tuskin tulee, et yksilönvapauksien kannattajana mun on vaikee ymmärtää tota perinteistä suhtautumista prostituutioon.

Jos joku pitää seksin myymistä väkivaltaisena tai itselleen vahingollisena, niin sen ei yksinkertasesti tarvitse vapaassa yhteiskunnassa sitä tehdä. Jos joku muu taas ei pidä sitä väkivaltaisena tai itselleen vahingollisena ja jos myöskään ei oo muuta näyttöä, joka tukis väitettä sen haitallisuudesta yksilölle tai yhteiskunnalle , miks asia kuuluis kenellekään muulle?

Tähän taas ei pidä sotkea ihmiskauppaa yms. Jos jotain ihmistä kaupataan väkisin ja pakotetaan tekemään asioita vasten sen tahtoa, vastustan sitä riippumatta siitä mihin asioihin sitä pakotetaan.

Tätä en myöskään ymmärrä ollenkaan, sikäli kun puhutaan vapaaehtosesta aikuisten kesken tapahtuvasta prostituutiosta. No tietty helposti saatavilla oleva ostajaa stigmatisoimaton prostituutio vaikuttais muiden naisten asemaan siten, et niiden seksuaalisen resurssin arvo laskis, koska miehillä olis mahdollisuus saada seksiä halvemmalla prostituoiduilta.

Tää lienee yks ehkä alitajunen syy, miks prostituutiota vastustetaan. Prostituutio tavallaan tekee läpinäkyväks sen mitä joka tapauksessa tapahtuu. Seksiä vaihdetaan muihin hyödykkeisiin. Prostituutiossa sitä vaihdetaan selkeesti rahaan. Jotkut ilmeisesti haluis säilyttää illuusion siitä, et seksiä muka ei käytettäis kauppatavarana muutenkin kuin prostituutiossa.

Tää on just tosi outoa. Miks joku haluu tuomita ja leimata tyyppejä, jotka elättää ittensä asialla, josta ei oo muille mitään haittaa vaan päinvastoin monille hyötyä?

Mut ei ne tuomitsijat sitä käytä perusteena tuomitessaan. Vai onks tos kyseessä vaan virheellinen tulkinta? Kai seksityöläisten liike puhuu lähinnä jäsentensä äänellä, ja jäseninä tuskin on esim.

Ei kai suomalaista AY-liikettäkään vaadita huomioimaan kannanotoissaan aasialaisissa hikipajoissa työskenteleviä lapsia? Suomessa on paljon ammatteja, joiden tekemisestä kukaan ei lapsena haaveile ja joita kukaan ei haluaisi lapsensa tekevän.

Silti jostain syystä juuri prostituution kohdalla monet katsovat mainitun kaltaisen argumentoinnin päteväksi. Jos nyt hetkeksi kuvittelen että ensimmäinen väite pitäisi paikkansa, niin on kyllä pakko todeta että kuulostaa helpottavalta.

Ehkä sitten naisilla poislukien tässä kuvitelmassa prostituioidut olisi mahdollisuus tulla kohdelluksi ihmisinä eikä seksin jakajina. Mut siis joo, heitin ton kommentin oikeestaan näsäviisasteluna. Ite en usko, et prostituutiolla olis realistisissa skenaarioissa juurikaan merkitystä muille, ku niille prostituoiduille itelleen ja niiden asiakkaille. Prostituutio vois laskea muiden naisten seksuaalisen resurssin arvoa hieman, mut tuskin erityisen paljon, koska valtaosalle miehistä maksullinen seksi ja ei-maksullinen seksi ei oo sama hyödyke, vaikka niitä voidaankin substituutteina käyttää.

Kiinnostava kysymys mun mielestä onkin, miksi maksullinen seksi ja ei-maksullinen seksi ei ole sama asia. Haen siis sitä että seksiin — ainakin useimmiten — liittyy joitakin sellaisia ulottuvuuksia joita ei voi pelkistää vain työksi tai tavaraksi, esim.

Edelleen kummeksun tota teiän faktaväitettä. Siin linkissä esiinty tutkija, jonka mielestä pitäviä tutkimuksellisia perusteita on ja mielettömän asenteellinen toimittaja, jonka mielestä tutkija on väärässä. Vähän sama ku Loka Laitinen haastattelis Leena-Maija Rossia ja dissais kärjekkäästi sen tutkimuksia ja mä käyttäisin Loka Laitisen artikkelia näyttönä siitä, et Rossin tutkimukset on ihan perseestä.

Ja vastaus tohon kysymykseen tietenkin on se, että naisten seksuaalisuudelle on markkinoilla paljon enemmän kysyntää ku mitä siitä on tarjontaa. Tällöin naisten seksuaalisuudelle muodostuu hinta, jonka ainakin osa miehistä on valmiita maksamaan, vaikka ostamiseen sisältyykin stigma. Jos stigmaa ei olis, paljon suurempi osa miehistä ostais seksiä. Ei pidä sekottaa vallitsevaa todellisuutta ja sitä, mistä se todellisuus johtuu. Vallitsevassa todellisuudessa miesten taholta tulee seksimarkkinoille paljon enemmän kysyntää ku naisten taholta.

Tää johtuu todennäköisesti sekä biologisista että kulttuurisista syistä. Markkinatilanne kuitenkin on ihan selkee riippumatta siitä, mistä se johtuu. Eli mihinkään tommosiin ei tartte tukeutua todetakseen, et markkinoilla kysytään enemmän naisten seksuaalisuutta ku miesten seksuaalisuutta. Sitä paitsi eihän siinä oo mitään hataraa, et toteaa naisen ja miehen olevan biologisesti erilaisia esim.

Sillä erolla taas on tiettyjä seurauksia, jotka mitä todennäköisimmin vaikuttaa seksuaalikäyttäytymiseen. Miks ihmeessä tollasen asian jättäis huomiotta? Hinnat tosiaan muodostuu markkinoilla, mut kyl ne yleensä johonkin perustuu. Eihän nyt kapitalismi tota ihmisten universaalia ja ikiaikaista toimintatapaa oo aiheuttanu. Kapitalismi ja markkinatalous ainoastaan tekee ton toiminnan näkyväks. Onks parempi, et esitetään, ettei ihmiset laskelmois tai mittais sosiaalisten suhteiden hyötyjä?

Siis sellases täysin utopistisessa maailmassa, jossa ihmiset ei laskelmoi hyötyjä vaan toimii jonkinlaisina altruistisina robotteina? Miks tollanen maailma olis paras mahdollinen? Jos puhutaan vapaaehtosesta aikuisten välisestä vaihdosta, niin tuskin seksin myymisessä on mitään sen mystisempää kuin vaikka hieronnan myymisessä.

Sitä salaillaannaisilta, koska naiset tyypillisesti paheksuu sitä. Miks joku haluis itelleen huonon maineen naisten silmissä? Suhtautuminen naisten seksuaalisuuteen on vaihdellut kautta historian aika paljon, mutta enimmäkseen naisten haluaminen on ollut aika suuri tabu ja asia josta on pyritty vaikenemaan.

Ei ole ihan hirveän kauaa siitä kun esim. Tältä pohjalta lähtisin siis muuttamaan asenteita ja lisäämään tietoa. Käyttöarvon ja vaihtoarvon ero tulee marxilaisesta talousteoriasta, yllättäen: Mutta ihan totta että joo, sama ruumis voi olla sekä nautinnon lähde että tavarana myytävä. Ajattelen kuitenkin, että tavaraksi muuttuminen ei voi olla vaikuttamatta siihen mitä omasta kropastaan noin niinkuin laajemminkin ajattelee, ja se taas vaikuttaa siihen nautintoon.

Se mikä on vääristynyttä taitaa olla lopulta kunkin itsensä ratkaistava asia. Minusta olisi parempi suhtautua toisiin ihmisiin ihmisinä eikä tavaroina tai välineinä. En osaa sitä sen paremmin tässä perustella — kyse lienee siitä mitä pitää hyvänä ja oikeana.

Ja siis ajattelen niin että kapitalismi ostamiseen ja myymiseen kiinnittyvänä systeeminä vahvistaa taipumusta suhtautua muihin välineellisesti tai hyödykkeinä, ja se on huono homma. Seksinoston kriminalisoiva laki tuntuu jotenkin kieroutuneelta. Minkään muun hyödykkeen markkinoilla ei oo kriminalisoitu ainoastaan ostamista. Joko on kriminalisoitu vain myyminen tai sitten sekä myyminen että ostaminen. Millä logiikalla seksin suhteen on järkevämpää kriminalisoida ainoastaan ostaminen?

Osittain kyseessä on empiirinen kysymys. Mitkä on seksinostokiellon vaikutukset? Siihen mulla ei oo vastausta. Poliisin antamien lausuntojen mukaan laki aiheuttaa lähinnä harmaita hiuksia eikä sen valvominen oikein onnistu. Yksilönvapautta laki tietysti loukkaa jo sinänsä.

Jotta sen vois jotenkin oikeuttaa, pitäis osottaa ne konkreettiset positiiviset vaikutukset, joita seksinostokiellolla on. Mutuna luulisin, et seksinostokiellon poistaminen parantais seksityöläisten asemaa. Se vähentäis stigmaa ja tarvetta toimia maan alla. Seksinostajalla voi mun mielestä olla vastuu olla ostamatta seksiä ala-ikäseltä.

Täysikästen suhteen on epärealistista olettaa, et ostaja pystyis arvioimaan myyjän tilannetta kovin syvällisesti. Ei ostajalta muillakaan markkinoilla vaadita mitään myyjän täyspäisyyden tai vapaaehtosuuden selvittämistä. Joillain yksilöillä varmaan on, joillain ei. Niiden, joille seksi on erityisen henkilökohtanen, herkkä ja tunteellinen asia, tuskin kannattaa ryhtyä seksityöläisiks. Voi olla, sikäli kuin siihen sellaisena suhtautuu. Toisille yksilöille seksi rinnastuu pitkälti esim.

Toisille seksi näyttäytyy jonkinlaisena mystisenä romantiikan multihuipentumana. Edelliset pystynevät suhtautumaan seksinmyymiseen työnä muiden joukossa, jälkimmäiset varmaan eivät.

Toi mun pohdinta koski lähinnä tilannetta, jossa seksinosto olis kielletty kokonaan. Jos oikein muistan, niin Ruotsissa seksinostaminen on kielletty kokonaan? Mielestäni ongelma on nimenomaan siinä, että vaikka seksi EI ole elinehto, aikuinen järkevä ihminen kokee tarvitsevansa sitä niin paljon, että on valmis katsomaan sen mahdollisuuden ohi, että seksin myyjä on ihmiskaupan uhri tai muuten tekee työtään pakotettuna tai riistettynä.

Jokainen seksin ostaja ottaa sen riskin, että tukee ihmiskauppaa. Ajattelen tätä nimenomaan globaalissa kontekstissa, ottaen kuitenkin ehdottomasti myös huomioon sen, että Suomessa on ihmiskauppaa aivan kuten muuallakin Euroopassa ja Euroopan ulkopuolella.

Kuten edellä mainittu, ihmiskauppa on maailman kolmanneksi suurin bisnes. Sen osuutta prostituutiossa vähättelevät ostajat edustavat mielestäni liian pitkälle menevää, ällöttävää hedonismia. En siirtäisi vastuuta pois heiltä pelkästään täysi-ikäisyyden toteamisen jälkeen.

Prostituution eettisten aspektien tarkasteleminen pelkästään vapaaehtoisten seksityöläisten suhteen on asian ottamista ulos kontekstistaan. Miesten seksuaalivietti on tutkitusti suurempi kuin naisten lähes kaikilla tai kaikilla mittareilla, katsokaa esim. Halua kun on vaikea määritellä, ja sen suuruutta on vaikea arvioida. Ei me olla väitetty mitään! Kyseenalaistettu vaan tuota biologia-kulttuuri -kysymystä!

Siis K luitko lainkaan sitä linkkaamaani tutkimusta Useiden tutkimusten perusteella on mitattu että miehet:. Ainoa johtopäätös tästä on että miehet ovat seksuaalisempia olentoja kuin naiset, minkä toki maailmaa tarkastelemalla voi muutenkin huomata. Jos nyt ottaa esimerkiksi vaikkapa sen että miehet omien sanojensa mukaan, ilmeisesti haluavat suurempaa yhdyntätiheyttä kuin naiset, niin voisikohan tähän vaikuttaa vaikkapa se että kaikille naisille yhdyntä ei ole se mieluisin seksimuoto eikä se mistä saa eniten nautintoa.

Tai jos ottaa esimerkiksi sen että miehet ovat vähemmän halukkaita elämään ilman seksiä kuin naiset — aika moni nainen elää ei-niin-hyvässä seksisuhteessa esim. Se mitä haluaa ei koskaan ole pelkästään jonkin ennalta annetun vietin tulos vaan siihen vaikuttaa sekä kulttuuri että esim. Ajattelen että tämänkaltaisessa keskustelussa toimivampaa on puhua omasta näkökulmastaan kuin hokea sitä että jokin on absoluuttinen totuus etenkin kun siitä mikä tekee asiasta totuuden ei selvästikään olla samaa mieltä.

Se tekee keskustelun jotenkin mielekkäämmäksi, minusta. Kannattaisikohan K opiskella vielä biologiaa niin toi asia avautuisi hieman. Ei noi asiat kulttuurisia ole eikä elämänhistoria niihin juurikaan vaikuta. Kaikki lähtee aivoista ja hommaa säätelee hormonit. Biologiaa kannattaisi minusta kyllä opiskella itse kunkin.

Silloin voisi selvitä mm. Onko maailmanhistoriasta tiedossa yhtään kulttuuria jossa naisten ja miesten vietit eivät olleet keskimäärin eri vahvuisia? Naisten heikommasta seksivietistä viestii että he pystyvät varsin helposti olemaan pitkiäkin aikoja ilman seksiä siitä sen suuremmin kärsimättä, kun taas normaalilla miehellä asia ei ole lainkaan samalla lailla oli seksisuhde puolison kanssa kuinka surkea tahansa.

Jos miehen seksielämä on kotona surkeaa, hän usein ajautuu pettämään tai käyttämään prostituoitujen palveluita. Tämä on sinänsä ymmärrettävää koska yksi monogaamisen parisuhteen kantavista ideoista on että parin seksuaaliset tarpeet tulevat siinä tyydytettyä molemmin puolin. En tiedä mistä naisista ja miehistä tässä puhut. Tuntuu aika vahvasti siltä, ettei me eletä samassa universumissa. Miehisen seksuaalisuus on kautta aikojen ollut sellaista että sitä on yhteiskunnan ollut vaikea kahlita, ts.

Vaarallista on lähinnä se, et on olemassa joitain niin typeriä yksilöitä, et ne tulkitsee tollasen lauseen jonkinnäköseks oikeutukseks niille rikoksille. Ihminen EI ole pelkästään järjen ohjastama olento joka ei koskaan, raivostu, tee intohimorikoksia, syyllisty maantieraivoon jne. Mut onks se Suomessa yleistä? Mä oon ollu siin käsityksessä, et se olis tääl erittäin harvinaista. Olis suht oleellista tietää toi mittaluokka kun puuhataan esim. Jos prostituoiduista on ihmiskaupan uhreja esim.

Ihan poskettoman kuulonen arvio. Raha kuitenkin toimii melko voimakkaana houkuttimena ja jos oikeesti olis suunnilleen kenelle tahansa mahollista parin vuoden duunilla hankkii itelleen käytännössä lokoisa loppuelämä, niin väittäisin et aika moni siihen tarttuis.

Tasokkaat vapaaehtoset naiset tietty tienais viel paljon enemmän, ku jotkut väkisin kolmannesta maailmasta roudatut hylkiöt. Maailma on täynnä mestoja, joissa jengi tienaa joku pari tonnii vuodessa keskimäärin.

Olis ihme, jos sieltä ei löytyis kasapäin vapaaehtoisia seksityöläisiä, jos siitä tienais satakertasesti verrattuna siihen, et vääntää jotain T-paitaa hikipajassa 14 tuntii päivässä. Ehkä toi luku on joku kärjistetty arvio siitä, mitä joku yksittäinen uhri on voinu parhaimmillaan tienata. Mä en oo kummemmin miettiny tota bordelliasiaa. Eiks luulis et joku valvottu tila olis sille myyjällekin paljon turvallisempi ympäristö harjottaa ammattiaan ku koti tai hotelli?

Normit onkin varmasti muuttunu paljon aikojen saatossa ja se on vaikuttanu seksuaalikäyttäytymiseen. En kuitenkaan oikeen usko, et niitä muuttamalla kysynnän ja tarjonnan epäsuhtaa saadaan koskaan kokonaan tasattua. Oon selittäny tän aikasemminkin, mut toistetaan nyt vielä. Jos oletetaan, et miesten ja naisten käyttäytymistä koskevat normit olis identtiset, olis naisilla silti huonompi hyötysuhde irtoseksissä ku miehillä. Se johtuu siitä, et naiset on fyysisesti heikompia, jolloin ne ottaa aina paljon miestä suuremman riskin lähtiessään kahdestaan jomman kumman asunnolle.

Seuraukset voi olla naiselle pahimmillaan tosi huonot. Toiseks, naisella on usein jonkinnäkönen raskauden riski, jota miehellä ei ole. Kolmatta kohtaa en tietenkään voi tässä todistaa, mut kaks ekaa lienee selkeitä ihan peruslogiikalla.

Mut tää ei toki tarkota sitä, etteikö normeja muuttamalla voitais saada tilannetta tasasemmaks. Sitä vaan tuskin saadaan tasaseks. Olis myös teoreettisesti aika mielenkiintonen ajatukoe kuvitella maailma, jossa miehet sais seksiä sen verran ku ne haluis.

Mistä ne sen jälkeen repis motivaation maaniselle statuskilpailulle, joka tällä hetkellä maailmaa pyörittää? Ok, ehkä statuskilpailu ei oo välttämätöntä ja joku toisenlainen maailma vois toimii ilman sitäkin. Mut vaikee nähä sellasta maailmaa toteutumassa lähitulevaisuudessa tän hetkisen kaltasilla ihmisillä kansotettuna. Kai tiiät, et marxilainen talousteoria ei oo kovin kovassa huudossa taloustieteen piirissä eikä oo oikeestaan ikinä ollutkaan?

Marx ei edes pyrkiny oikeuttamaan kommunismia systeeminä mitenkään, sen mielestä se vaan on väistämätön yhteiskunnallisen kehityksen lopputulos. Noh, kuten ollaan nähty, Marx oli yksinkertasesti väärässä. Mulle ei vaan oikeen aukee toi, et miks joku kokis muuttuvansa tavaraks, vaik se käyttäiskin vartaloaan jonkin hyödykkeen hankkimiseen. Omaa vartaloahan käytetään välineenä erinäisiin tarkotuksiin koko ajan joka tapauksessa, oli prostituutiota tai ei.

Täs meillä tuntuu olevan iso ero koko ajattelutavassa. Mun mielestä ihmiset väistämättä käyttää toisiaan välineinä erinäisten asioiden saavuttamiseen. En nää sille edes mitään vaihtoehtoa. Mut se, että noin on, ei mitenkään sulje pois sitä, että ihmisiin voidaan silti suhtautua ihmisinä.